برنامه‌های ویژه هفته معلم در سراسر کشور اعلام شد بازدید از محوطه های تاریخی و موزه ها رایگان شد ایران در آستانه سالخوردگی زودرس اعضای بدن ۱۶۵ بیمار مرگ مغزی در مشهد به ۸۲۶ فرد نیازمند به عضو پیوند شد (۲۷ فروردین ۱۴۰۴) ویدئو| قوه قضائیه: حکم اعدام تتلو صادر شده است | هنوز قطعیت آن اعلام نشده است توقیف خودرو‌های متخلف در پارکینگ‌های شخصی دستمزد مقطوع مبنای کسر حق بیمه مشاغل صنوف در سال ۱۴۰۴ اعلام شد معاون آموزش ابتدایی: در اجرای طرح «حامی»، هیچ هزینه‌ای نباید از خانواده‌ها دریافت شود سخنگوی قوه‌قضائیه: حکم پرونده چای دبش در حال اجرا است | ایران به هیچ قدرتی باج نمی‌دهد + فیلم افزایش ۲۹ درصدی اختلالات خلقی در روز‌های آلوده هشدار به بیماران قلبی | مراقب گرمای شب‌ها باشید رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری: امیدواریم در اردیبهشت‌ماه شاهد افزایش حقوق و صدور احکام جدید برای بازنشستگان باشیم آدم ربایی اتباع بیگانه غیرمجاز در مشهد پیش‌بینی بارش برف و باران بهاری در خراسان رضوی و ۱۳ استان دیگر طی امروز و فردا (۲۷ و ۲۸ فروردین ۱۴۰۴) احکام جدید حقوق بازنشستگان کشوری به همراه متناسب‌سازی صادر می‌شود آغاز سفر‌های کیش برای بازنشستگان کشوری از اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ با خواص بی‌نظیر کرفس آشنا شوید جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۴ اعلام شد + جدول افزایش حقوق به همراه متناسب‌سازی اگر دیسک کمر دارید، این کارها را هرگز انجام ندهید نمک‌های ممنوعه را بشناسید گردوخاک، ۸۲ نفر را در شوش راهی بیمارستان کرد (۲۶ فروردین ۱۴۰۴) مدارس کدام استان‌ها فردا (چهارشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۴) تعطیل است؟ در هوای آلوده چه غذاهایی باید مصرف کنیم؟ آماده‌باش مدیریت بحران خراسان رضوی درپی رگبار باران و طوفان در سطح استان | تاکنون حادثه جدی گزارش نشده است (۲۶ فروردین ۱۴۰۴) طوفان شدید مشهد ۱۷ حادثه را در پی داشت (۲۶ فروردین ۱۴۰۴) وقوع ۲۸ حادثه در پی طوفان شدید در سبزوار (۲۶ فروردین ۱۴۰۴) تصادف خودرو و موتورسیکلت در گلبهار با ۶ مصدوم (۲۶ فروردین ۱۴۰۴) حذفیات منابع کنکور ۱۴۰۴ اعلام شد + جدول وقوع طوفان شدید و رگبار باران در سبزوار (۲۶ فروردین ۱۴۰۴) غرق‌شدن کودک ۴ساله در استخر منزل مسکونی در بولوار شاهنامه مشهد (۲۶ فروردین ۱۴۰۴) بازداشت دزدی که  می خواست اموال سرقتی را  به خود مال باخته بفروشد
سرخط خبرها

تک فرزندی ۴ میلیون ایرانی| آسیب‌های تک فرزندی برای خانواده و جامعه چیست؟

  • کد خبر: ۳۰۳۴۴۰
  • ۱۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۹:۱۶
تک فرزندی ۴ میلیون ایرانی| آسیب‌های تک فرزندی برای خانواده و جامعه چیست؟
درحالی به سرعت به چاله جمعیتی نزدیک می‌شویم که آمارها از حدود ۵۰درصد زوج ایرانی تک فرزند و بی‌فرزند خبر می‌دهد.

به گزارش شهرآرانیوز، «بچه‌هایی که الان به دنیا می‌آیند، آینده‌شان خیلی طلایی است. چون شرایط در ۲۰ سال آینده خیلی مهیاست، اما اگر به خلأ جمعیت جوان بخوریم، دچار بحران امنیتی، اقتصادی، نظام سلامت و… خواهیم شد.» این را رئیس کمیسیون جوانی جمعیت مجلس امیرحسین بانکی‌پور می‌گوید.

با این وجود اما، معاون پایش و نظارت ستاد ملی جمعیت انسیه کتابچی ۶ آذر گفت که تقریبا ۳۰ درصد زوجین یعنی «۴ میلیون نفر در سن باروری تنها یک فرزند دارند.»

آنطور که آمار نشان می‌دهد، کشور به سرعت در حال رفتن به سمت چاله جمعیتی است و به گفته رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت صابر جباری فاروقی «متوسط تولد اولین فرزند پس از ازدواج در ایران بالای ۴ سال است». یعنی در این جوان‌ها، فرزندآوری در سال‌های اول رخ نمی‌دهد.

جمعیت‌شناسان معتقدند پایبندی به الگوی تک‌فرزندی، علاوه بر اینکه کاهش جمعیت و چالش پیری جمعیت را برای جامعه به همراه دارد، باعث بروز فرزندسالاری، عدم تجربه شکست در فرزند، اختلالات رفتاری، عدم پذیرش مسئولیت در زندگی، احساس تنهایی و انزوای فرزند، ضعیف بودن در حس رقابت، ضعف در معاشرت با هم‌سالان، ضعف در رابطه زناشویی، تنهایی زودهنگام والدین یا همان سندروم آشیانه خالی و بسیاری از مشکلات دیگر می‌شود.

داده‌های پیمایش زندگی خانوادگی در ایران می‌گوید که ۵۰درصد زنان متاهل ایرانی یا فرزندی ندارند یا فقط یک فرزند دارند، البته بدون احتساب ۳.۵ میلیون زوج ناباروری که در کشور داریم و طالب فرزندآوری هستند.

استاد دانشگاه و جامعه‌شناس تقی آزاد ارمکی معتقد است که مسئله مهم و اساسی، مسئله اقتصادی است. «ما در زمانه‌ای زندگی می‌کنیم و از فرزندآوری صحبت می‌کنیم که در تنگنای اقتصادی قرار داریم». خانواده و دختر و پسری که در طبقه متوسط قرار دارند و اتفاقا دغدغه فرزندآوری دارند را می‌توان با بهبود مسائل اقتصادی راضی به فرزندآوری کرد.

اما در مقابل کارشناس جمعیت ناصر چاووشی معتقد است که «اگر نگرش‌های فرهنگی حاکم بر فرزندآوری خانواده‌ها اصلاح نشود، بهبود شرایط اقتصادی جامعه هم ما را از خطر پیری جمعیت نجات نمی‌دهد.» وقتی فردگرایی بر فرهنگ جامعه غالب باشد، رفاه فرد بر حفظ بنیان خانواده و جامعه ارجحیت پیدا می‌کند و اشخاص در موضوعات مختلف فقط به منافع مادی و شخصی خود می‌اندیشد.

دکتر حجیه بی‌بی رازقی نصرآباد، دانشیار جمعیت‌شناسی موسسه تحقیقات جمعیت کشور، می‌گوید ضمن اینکه باید شرایطی فراهم شود تا زوج‌های جوان بتوانند ایده‌آل‌های باروری خود را در زمان مناسب عملی کنند، حمایت از حقوق سلامت باروری افراد، «تکریم مادری و حمایت از زنان و خانواده و بازنگری در سیاست‌های فرهنگی و آموزشی» از قبیل محتوای کتاب‌های درسی و سایر محصولات فرهنگی از جمله موارد دیگر هستند که می‌تواند در این زمینه موثر باشند.

منبع: فارس

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->